Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Fascynują was kuchnie świata? Chcecie nauczyć się przygotowywać pyszne potrawy? A może po prostu miło spędzić czas w towarzystwie najlepszych kucharzy i ludzi z pasją? W Kielcach powstało wyjątkowe miejsce, pierwsze w mieście Studio Kulinarne Domowej Spiżarni.

W budynku przy ul. Okrzei 5 na 150 m2 powierzchni Karolina Zawierucha i Małgorzata Woźnicka  stworzyły nowoczesną, w pełni wyposażoną kuchnię z dwudziestoma stanowiskami do pracy i wyspą pokazową. Tu swoich sił może spróbować każdy: dorośli i dzieci, amatorzy i profesjonaliści. Warsztaty w Studiu Kulinarnym to nie tylko przygotowanie doskonale wyglądających i smakujących dań, to także dobry pretekst do spotkania i pomysł na miłe spędzenie wolnego czasu.

– Gotowanie to przede wszystkim niesamowita przygoda i doskonała zabawa. Umiejętności nie mają znaczenia, liczy się chęć. Resztę wypracujemy – śmieje się Rafał Korus z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. I dodaje, że gotowanie jest naprawdę łatwe. – U nas nawet nie trzeba lubić gotowania. Tu się łapie bakcyla – zapewnia Karolina Zawierucha, właścicielka Domowej Spiżarni.

Przygotuj własne sushi

W każdy poniedziałek w Studiu króluje inna kuchnia: tajska, czeska czy japońska. Przez trzy godziny pod okiem specjalistów, profesjonalnych kucharzy m.in. z wspomnianej już Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, ale też blogerów i pasjonatów gotowania, zainteresowani, z dostarczonych przez organizatorów przepisów i produktów, krok po kroku przygotowują czterodaniowy posiłek: przystawkę, pierwsze danie, drugie i deser.

– Wszystko odbywa się w bardzo przyjemnej atmosferze. Przygotowujemy dania wspólnie. Rozmawiamy, śmiejemy się, a na koniec próbujemy. I proszę mi wierzyć, wszystko jest pyszne – zapewnia Karolina Zawierucha.

To próbowanie ma miejsce w urządzonej tuż obok kuchni jadalni i nierzadko zmienia się w kilkugodzinną kolację z długimi rozmowami przy lampce wina.

W Studiu są też organizowane warsztaty dla dzieci. – Trochę gotowania, czy może wariacji na temat np. czekolady, więcej zabawy, bo maluchy m.in. rozpoznają smaki. To doskonały sposób na spędzenie czasu z dziećmi – nie ma wątpliwości Małgorzata Woźnicka, menedżer Studia.

Warsztaty dla dzieci „Rodzinny galimatias” odbywają się w co drugą sobotę miesiąca.

 

Domowe smakuje najlepiej

Dziś coraz większą uwagę przykładamy do jakości produktów, po które sięgamy w sklepach. Coraz częściej też, nie do końca zadowoleni z gotowej oferty, sami wypiekamy chleb czy przygotowujemy wędliny własnej roboty. I nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

W Domowej Spiżarni znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy do domowych wyrobów. A w Studiu Kulinarnym dowiemy się, jak zrobić ser, kiełbasę czy pikle, jak uwarzyć piwo czy przygotować nalewkę. Nad wszystkim będą czuwali eksperci z Domowej Spiżarni czy osoby związane z siecią Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Warsztaty odbywają się w każdy ostatni piątek miesiąca.

– W Domowej Spiżarni już od dawna wiemy, że domowe smakuje najlepiej, dlatego chętnie podzielimy się swoją wiedzą nie tylko z zakresu gotowania, ale również przetwórstwa, serowarstwa, wędliniarstwa czy kiszenia. Z roku na rok mamy coraz więcej klientów, którzy sami robią na przykład wędliny – zwraca uwagę Karolina Zawierucha.

Warsztaty indywidualne kosztują od 100 do 250 zł. Ale oferta Studia jest dużo szersza. – Możemy przygotować przyjęcie okolicznościowe: urodziny, imieniny, wieczory panieńskie i kawalerskie, ale też pokazy kulinarne czy firmowe spotkania integracyjne. Zapraszamy szkoły i przedszkola, warsztaty kulinarne możemy połączyć na przykład z nauką języka angielskiego. Mamy mnóstwo pomysłów. Wystarczy się z nami skontaktować, a w ciągu 24 godzin przygotujemy odpowiednią propozycję – zapewnia Małgorzata Woźnicka.

Nowe życie rodzinnego domu

Domowa Spiżarnia powstała trzy lata temu, w miejscu hurtowni Mas-Pol, dla której lokal przy Okrzei okazał się w pewnym momencie za ciasny. Właścicielem Mas-Polu jest tata Karoliny Zawieruchy. Studio powstało na piętrze rodzinnego domu dziewczyny, tu spędziła najpiękniejsze lata dzieciństwa, tu – już w dorosłym życiu – spełnia kolejne marzenie.

W sklepie (także dostępnym online) znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy do wyrobu wędlin (m.in. siatki, jelita), chleba (kosze rozrostowe, a dla zabieganych również gotowe mieszanki), serów, przetworów (słoiki niemal w każdym rozmiarze i kształcie) czy alkoholu (np. buteleczki do nalewek). W sumie kilka tysięcy produktów, w tym sprzęt, akcesoria i przyprawy z najróżniejszych stron świata.

Więcej informacji na temat Studia Kulinarnego, najnowszej inicjatywy Domowej Spiżarni, można znaleźć na stronie www.studio.domowaspizarnia.pl. Tam można znaleźć harmonogram działań i zapisać się na warsztaty. Miłego gotowania!

Studio Kulinarne Domowa Spiżarnia
Okrzei 5, Kielce
www.studio.domowaspizarnia.pl
Facebook: Studio Domowa Spiżarnia

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close