Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Jeszcze 20, 30 lat temu na polskich i świętokrzyskich stołach królowała czysta wódka, a na schodach przed sklepami nie tak już czyste wino  –  napój, który ze szlachetnym, winnym trunkiem nie miał zbyt wiele wspólnego. Jak na przestrzeni ostatnich lat zmieniły się gusta Polaków?

Niezależnie od uroczystości – czy to urodziny, imieniny, wspólnie oglądany mecz czy odpalany grill –wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się piwo. Zresztą świętokrzyskie to region o bogatych tradycjach browarniczych. Najmłodszy browar Belgia w latach 1999-2009 był jednym z największych w Polsce, we wcześniejszych stuleciach funkcjonowały także: browar przy Pałacu Biskupów Krakowskich czy browar Stumpfa. Dziś wielkiego browaru w regionie nie mamy, ale pojawiły się małe, oferujące piwa kraftowe (rzemieślnicze), coraz bardziej lubiane przez piwoszy. Niedawno na piwnej mapie regionu pojawił się też browar Sandomierz. Zobaczymy, jak mu się powiedzie.

Statystyki głoszą, że jeśli nie piwem, Polacy raczą się wódką. W naszym regionie nie ma fabryki wytwarzającej ten czysty, wysokoprocentowy trunek na skalę masową. Są za to gospodarstwa, które specjalizują się w produkcji  kolorowej wody ognistej, a dokładnie… nalewek, powalających najpierw smakiem, kolorem i zapachem, a zaraz potem… mocą.

Dopiero trzecie miejsce alkoholowej konsumpcji Polaków zajmuje szlachetne wino. Starsi mieszkańcy regionu pamiętają Wino Bodzentyńskie czy Jabłuszko Sandomierskie, ale te do szlachetnych raczej się nie zaliczały. Latka lecą, czasy się zmieniają, a wino zyskuje na jakości. We wschodniej części regionu powstają rewelacyjne białe, różowe i czerwone wina, wielokrotnie nagradzane i doceniane za swoje walory smakowe.

Cudze chwalicie, swojego nie znacie… Każdy z nas wymieni nazwy masowo produkowanych piw, wódek, potrafi wskazać czasami bardzo odległe kraje, z jakich pochodzi jego ulubione wino. A może warto spróbować i przy następnej okazji sięgnąć po kieliszek czy kufel napełniony lokalnym regionalnym trunkiem?

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close