Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Niepowtarzalny smak tradycyjnie wytwarzanych produktów, ich wysoka jakość oraz naturalny, pozbawiony środków konserwujących i sztucznych barwników skład – to znak rozpoznawczy wyrobów Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

W nieskażonym i ekologicznym otoczeniu Pierzchnicy, wśród lasów należących do dawnej Puszczy Ciskowskiej od 1996 roku działa Gminna Mleczarnia. Pomimo stosunkowo krótkiej historii zdobyła zaufanie coraz bardziej wymagających klientów, którzy doceniają niepowtarzalny smak tradycyjnie wytwarzanych produktów oraz ich wysoką jakość. Wyroby mleczarni z Pierzchnicy to czysta natura. Puszyste sery czy aksamitne masła pozbawione jakichkolwiek środków konserwujących czy sztucznych barwników. Potwierdza to członkostwo mleczarni w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Produkty z Pierzchnicy swój niepowtarzalny smak zawdzięczają między innymi surowcowi. Mleczarnia współpracuje z niewielkimi gospodarstwami, w których zwierzęta żywione są w sposób tradycyjny. Latem wypasane są na łące, zimą zaś karmione sianem pozyskanym z użytków zielonych. Dzięki temu mleko zachowuje pełen bukiet smakowo – zapachowy ziół, kwiatów i traw, które znajdują się na łąkach.

Firma wyspecjalizowała się w produkcji twarogów. Sztandarowym produktem jest oczywiście tradycyjny twaróg półtłusty, cieszący się dużym uznaniem wśród konsumentów.

W ofercie mleczarni jest również twaróg chudy – odtłuszczony i dodatkowo wzbogacony – wyróżnia się doskonałymi właściwościami dietetycznymi (nie zawiera tłuszczu), a kultury probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium podnoszą jego walory odżywcze.

Twarogi wytwarzane są w oparciu o tradycyjne receptury, praktycznie sposobem rzemieślniczym z dużym nakładem ludzkiej pracy przy minimalnym i niezbędnym umaszynowieniu.

Produkty mleczarni wyróżniają się tzw. czystą etykietą. Skład surowcowy jest ograniczony do niezbędnego minimum, czyli do mleka i kultur bakterii. W produktach z Pierzchnicy nie ma miejsca na sztuczne dodatki, konserwanty i barwniki.

Stosunkowo nowym wyrobem w ofercie mleczarni jest masło ekstra, które uzyskało nagrodę „Liderzy Regionu” w kategorii nowy produkt. Tradycyjna receptura wytwarzania, brak jakichkolwiek dodatków oraz duży nakład ręcznej pracy powodują, że masło ekstra z Pierzchnicy charakteryzuje wyjątkowym smakiem i aromatem.

Mleczarnia i jej produkty są laureatem wielu nagród zarówno na szczeblu lokalnym, jak i ogólnopolskim. Najważniejsze z nich to: brązowa statuetka Wielka Mała Firma, nagroda gospodarcza – Skrzydła oraz znak jakości Nasze Dobre Świętokrzyskie, I nagroda w Konkursie Smaki Regionów, nagroda Perła na Międzynarodowych Tragach Poznańskich, nagroda Złota Borówka dla najlepszego produktu lokalnego, brązowy medal w Konkursie Golden Cheese Poland oraz certyfikat Top Produkt Doceń Polskie.

Produkty mleczarni wyróżniają się unikatowym znakiem NATURALNE ŚWIĘTOKRZYSKIE. To logo jest jednocześnie mottem firmy, która poprzez tradycyjną naturalną produkcję zdobywa serca i podniebienia coraz to nowych klientów, szukających niepowtarzalnego, świętokrzyskiego smaku. Bez wątpienia znajdą go w wyrobach Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

GMINNA MLECZARNIA W PIERZCHNICY SP. Z O.O.

Pierzchnianka 66
26-015 Pierzchnica

kom. +48 695 660 524
tel. 41 353 80 26

e-mail: biuro@naturalne-swietokrzyskie.pl
e-mail: gmleczarnia@interia.pl

https://naturalne-swietokrzyskie.pl/

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close