SIARCZKOWA DIETA REDUKCYJNA
– czy stanie się nowym kierunkiem leczenia uzdrowiskowego w Busku-Zdroju?
W dniu 6 lipca w Hotelu BRISTOL**** ART&Medical SPA w Busku-Zdroju odbyła się konferencja promująca projekt „Prace badawczo-rozwojowe nad wykorzystaniem wody siarczkowej w terapii redukcji masy ciała” zainicjowany przez Panią Prezes Dorotę Tworek, właściciela obiektu.
Konferencje promujące zdrowy styl życia na stałe wpisały się w kalendarz imprez Hotelu BRISTOL**** ART&Medical SPA w Busku-Zdroju. Na konferencji zostały przedstawione dotychczasowe wyniki badań zespołu badawczego, którym kieruje dr Monika Knefel. Badania obejmują krenoterapię wodą siarczkową, a ich innowacyjność polega na pokryciu smaku i zapachu naturalnej wody leczniczej. Woda ta charakteryzuje się wysoką mineralizacją, zapachem siarkowodoru i jest wodą solankową. Dlatego do tej pory w wodzie siarczkowej wykonywano jedynie kąpiele, a śmiałkowie jako ciekawostkę mogli jej spróbować w Uzdrowisku.
Efektem realizacji pierwszego etapu badań w ramach projektu jest pokrycie przykrego zapachu tzw. zgniłych jaj i słonego smaku wody leczniczej, przez dodanie świeżo wyciskanych soków z warzyw, owoców i ziół. Uczestnicy badań 2 razy dziennie piją mixy siarczkowe, a skuteczność terapii potwierdzają wyniki badań.
Celem badań jest stworzenie nowej terapii wspomagającej leczenie zaburzeń masy ciała i regulacja procesów organizmu w tym metabolizmu. Zespół badawczy wraz z obsługą obiektu BRISTOL**** ART&Medical SPA realizując terapię Siarczkowej Diety Redukcyjnej pracuje nad stworzeniem nowej specjalizacji leczenia uzdrowiskowego wodą siarczkową, nazywaną złotem regionu świętokrzyskiego.
Podczas konferencji można było skosztować na przygotowanej degustacji mixu siarczkowego.
W projekcie zostały jeszcze ostatnie wolne miejsca dla osób z niedowagą (BMI poniżej 18,5). Zapraszamy chętnych w wieku 30-65 lat do zgłaszania przez stronę https://bristolbusko.pl/sdr
Projekt nr RPSW.01.02.00-26-0014/18 pn.: „Prace badawczo-rozwojowe nad wykorzystaniem wody siarczkowej
w terapii redukcji masy ciała” realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego