Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Produkty ekologiczne lepiej pachną i smakują, są zdrowsze. Możemy być pewni, że nie kupujemy kota, a raczej marchewki, w worku. Gospodarstwa bio i produkty są pod stałą kontrolą.

Jakie rolnictwo nazywamy ekologicznym?

Beata Janik-Guzy, właścicielka sklepu Źródło Smaków: Nie jest nastawione tylko na zysk, a produkcja rolna nie niszczy środowiska. To powrót do naturalnych nawozów, kompostów, obornika. Preparaty do eliminacji szkodników uzyskuje się np. z wyciągów roślinnych. W rolnictwie bio stosuje się płodozmian, by nie wyjałowić gleby i plewi się ręcznie.

To dlatego produkty ekologiczne są droższe?

Tak, nakład pracy jest dużo większy. Wielu rolników wybiera „eko” świadomie i też trochę dla idei. Dbają o siebie, najbliższych i nie sadzą byle czego. Stawiają np. na dawne odmiany roślin.

Co trzeba zrobić, by pole stało się bio?

Uzyskać specjalny certyfikat, co trwa około 2-3 lat i jest płatne, oraz odnawiać go co roku. Kontroli podlegają: gleba i rośliny, ale też przetwórnie i sklepy oferujące żywność bio. System jest więc szczelny.

Jeśli już jesteśmy przy przetwórstwie, to co to znaczy, że dany produkt jest bio?

Ma lepszy surowiec i skład. Użycie substancji dodatkowych podlega obostrzeniom. Lista dozwolonych dodatków (zagęstniki, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze) jest krótka. Żywności bio nie przedłuża się sztucznie terminu ważności, a służące temu technologie, np. napromienianie, są zakazane.

Dlaczego powinniśmy sięgać po produkty ekologiczne?

Bo zawierają więcej węglowodanów, witamin i antyoksydantów. Moi klienci cenią sobie także ich smak. Taki pamiętają z dzieciństwa. Ale bio jest nie tylko smaczne, jest przede wszystkim zdrowe. Dla nas i dla środowiska.

Źródło Smaków
Kielce, ul. Starowapiennikowa 39 H

tel. 665 055 173

 

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close