Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Moja babcia była zawodową kucharką. Kiedy jako mała dziewczynka odwiedzałam ją na kilka dni przed weselem, na które przygotowywała potrawy, w jej kuchni wszędzie leżały pierogi. Ich równiutko zawinięte falbanki do dziś są dla mnie niedoścignionym wzorem, podobnie jak idealna ilość nadzienia znajdująca się w środku.

Wówczas zajadaliśmy się głównie pierogami z mięsem, grzybami i kapustą (w dowolnej konfiguracji składników), a także ruskimi (to była domena mojej drugiej babci, która przepisu na nie, przywiezionego zza Buga, strzegła jak najcenniejszego skarbu). Latem były też pierogi z jagodami, ale te trzeba było najpierw nazbierać sobie w lesie (i nie zjeść ich przed powrotem do domu). Dziś nadziewamy je wszystkim, na co nam przyjdzie ochota, a pierogarnie wyrastają jak grzyby po deszczu w każdym mieście i miasteczku. I choć wszystkim nam się wydaje, że pierogi to nasze staropolskie danie, nic bardziej mylnego. Na całym świecie w kuchniach narodowych znajdziemy tę właśnie potrawę. Tortellini i ravioli we Włoszech, pielmieni w Rosji, empanadas w Hiszpanii i Brazylii, jiaozi w Chinach – wszędzie smakują wybornie i są ulubioną potrawą dużych i małych. Ich historia sięga III wieku naszej ery. Pochodzą z Chin i w tamtych stronach stanowiły… lekarstwo na ból uszu. Do Europy trafiły dopiero w XIII wieku. W regionie świętokrzyskim na festynach, jarmarkach i innych imprezach plenerowych cieszą się niesłabnącą popularnością. Co roku w miejscowości Bobrza odbywa się nawet Święto Pieroga Świętokrzyskiego, podczas którego koła gospodyń wiejskich rywalizują o nagrodę Złotego Pieroga. W tym roku moją uwagę przykuły te tradycyjne z mięsem i kapustą, przygotowane przez zespół ludowy Bolechowiczanie oraz wegetariańskie z kasza jaglaną i botwiną, które przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka.

Smacznego! •

Pierogi z kaszą jaglaną i botwiną

Składniki:

Ciasto:
• 3,5 szklanki mąki poznańskiej
• 1 szklanka maślanki
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 1 jajko
• pieprz, sól

Farsz:
• pęczek botwiny
• marchewka
• 250 g twarogu
• 100 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
• łyżka masła
• po jednej łyżce: czosnku niedźwiedziego, oregano, słodkiej papryki,
pieprzu ziołowego
• sól, gałka muszkatołowa, wędzona papryka

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Ugotować kaszę, ostudzić. Botwinkę i marchew drobno posiekać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Połączyć wszystkie składniki farszu. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka i napełniać farszem. Gotować we wrzącej wodzie i wyjmować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z mięsem i kapustą

Składniki:

Ciasto:
• 1 kg mąki
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju
• ciepła woda
• szczypta soli

Farsz:
• 1 kg mięsa
• 2 kg kapusty kiszonej
• sól, pieprz
Dodatkowo:
• słonina, cebula

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, by było sprężyste. Kapustę przecedzić, poszatkować nożem, mięso dusić we własnym sosie, po wystudzeniu zmielić. Połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka i napełniać farszem. Gotować we wrzącej wodzie i wyjmować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z cebulą zeszkloną na słoninie.

tekst i zdjęcie Marta Herbergier

 

 

 

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close