Moja babcia była zawodową kucharką. Kiedy jako mała dziewczynka odwiedzałam ją na kilka dni przed weselem, na które przygotowywała potrawy, w jej kuchni wszędzie leżały pierogi. Ich równiutko zawinięte falbanki do dziś są dla mnie niedoścignionym wzorem, podobnie jak idealna ilość nadzienia znajdująca się w środku.
Wówczas zajadaliśmy się głównie pierogami z mięsem, grzybami i kapustą (w dowolnej konfiguracji składników), a także ruskimi (to była domena mojej drugiej babci, która przepisu na nie, przywiezionego zza Buga, strzegła jak najcenniejszego skarbu). Latem były też pierogi z jagodami, ale te trzeba było najpierw nazbierać sobie w lesie (i nie zjeść ich przed powrotem do domu). Dziś nadziewamy je wszystkim, na co nam przyjdzie ochota, a pierogarnie wyrastają jak grzyby po deszczu w każdym mieście i miasteczku. I choć wszystkim nam się wydaje, że pierogi to nasze staropolskie danie, nic bardziej mylnego. Na całym świecie w kuchniach narodowych znajdziemy tę właśnie potrawę. Tortellini i ravioli we Włoszech, pielmieni w Rosji, empanadas w Hiszpanii i Brazylii, jiaozi w Chinach – wszędzie smakują wybornie i są ulubioną potrawą dużych i małych. Ich historia sięga III wieku naszej ery. Pochodzą z Chin i w tamtych stronach stanowiły… lekarstwo na ból uszu. Do Europy trafiły dopiero w XIII wieku. W regionie świętokrzyskim na festynach, jarmarkach i innych imprezach plenerowych cieszą się niesłabnącą popularnością. Co roku w miejscowości Bobrza odbywa się nawet Święto Pieroga Świętokrzyskiego, podczas którego koła gospodyń wiejskich rywalizują o nagrodę Złotego Pieroga. W tym roku moją uwagę przykuły te tradycyjne z mięsem i kapustą, przygotowane przez zespół ludowy Bolechowiczanie oraz wegetariańskie z kasza jaglaną i botwiną, które przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka.
Smacznego! •
Pierogi z kaszą jaglaną i botwiną
Składniki:
Ciasto:
• 3,5 szklanki mąki poznańskiej
• 1 szklanka maślanki
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 1 jajko
• pieprz, sól
Farsz:
• pęczek botwiny
• marchewka
• 250 g twarogu
• 100 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
• łyżka masła
• po jednej łyżce: czosnku niedźwiedziego, oregano, słodkiej papryki,
pieprzu ziołowego
• sól, gałka muszkatołowa, wędzona papryka
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Ugotować kaszę, ostudzić. Botwinkę i marchew drobno posiekać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Połączyć wszystkie składniki farszu. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka i napełniać farszem. Gotować we wrzącej wodzie i wyjmować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z mięsem i kapustą
Składniki:
Ciasto:
• 1 kg mąki
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju
• ciepła woda
• szczypta soli
Farsz:
• 1 kg mięsa
• 2 kg kapusty kiszonej
• sól, pieprz
Dodatkowo:
• słonina, cebula
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, by było sprężyste. Kapustę przecedzić, poszatkować nożem, mięso dusić we własnym sosie, po wystudzeniu zmielić. Połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka i napełniać farszem. Gotować we wrzącej wodzie i wyjmować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z cebulą zeszkloną na słoninie.