Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Odpowiednia dieta gwarantuje pozytywny nastrój, pamięć, wyższy poziom koncentracji. Prawidłowy metabolizm daje więcej sił, energii i sprzyja… optymistycznemu myśleniu. A jednak już 45 proc. Polaków cierpi na otyłość. Jak zmienić niepokojące tendencje, podpowiada dr Katarzyna Nowak.

– Jako lekarz medycyny pracy od ponad 20 lat przyglądam się dużej grupie ludzi wykonujących badania okresowe i obserwuję diametralną zmianę naszego stylu życia, która objawia się większą liczbą pacjentów z niewłaściwymi wynikami badań. Rośnie lista zaburzeń i chorób cywilizacyjnych. Z roku na rok coraz częściej stwierdzam nieprawidłowy poziom cukru we krwi: podwyższony lub – co rzadkie, ale równie niebezpieczne – poniżej normy – zwraca uwagę dr Katarzyna Nowak.

Na sklepowych półkach mamy dziś inny asortyment: dużo słodyczy, produktów przetworzonych, gotowych do podgrzania czy dań w proszku. Wszystkie zawierają dużo cukru. Zmieniło się też podejście do odżywiania. Częściej rezygnujemy ze stałych godzin posiłków, obiadów domowych, pożywnych kanapek. Zastąpiły je fast foody i słodkie przekąski.

Jakby tego było mało, żyjemy w pośpiechu i mało się ruszamy. Zamiast chodzić po schodach, jeździmy windą, mając 15 minut do pracy na piechotę wsiadamy w samochód, bo wydaje nam się, że nie wiadomo jak dużo cennych minut dzięki temu zaoszczędzimy. Żyjemy też w większym stresie, pod większą presją. Nasz organizm może sobie z tym wszystkim nie poradzić.

Szacuje się, że już 45 proc. naszego społeczeństwa ma problemy z otyłością (dotyczy to 60 proc. mężczyzn). Otyłość zwiększa zagrożenie wystąpienia niemal wszystkich chorób przewlekłych. Do gabinetu dr Nowak trafiają osoby zdrowe, które chcą poprawić swoją sylwetkę, ale też pacjenci ze zdiagnozowanymi chorobami autoimmunologicznymi czy zespołami metabolicznymi, dolegliwościami jelitowymi czy bólami stawów. Często skarżą się, że starają się zdrowo odżywiać, uważają na wszystko, a mimo to są zmęczeni, źle się czują, a ich waga nie spada.

– Najważniejsze w naszej pracy jest odkrycie przyczyny takiego stanu rzeczy. Zaczynamy od analizy wyników badań i sprawdzamy nie tylko, czy wszystkie wskaźniki są w normie, ale też, czy nie ma niepokojących tendencji, bo na przykład cukier, choć w ilości dopuszczalnej, jest wyższy niż jeszcze kilka lat temu – tłumaczy dr Katarzyna Nowak.

Niezwykle ważny jest wywiad z pacjentem, poznanie jego trybu życia, nawyków żywieniowych etc. Sprawdzamy także, czy nie ma zaburzeń hormonalnych, niedoborów witamin i mikroelementów, co może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania czy złego metabolizmu. Co ciekawe, złe wchłanianie nie musi się objawiać wychudzeniem, ale często nadmiarem kilogramów. Badamy skład ciała, sprawdzając ewentualny niedobór minerałów, masy kostnej, mięśniowej. Możemy też przeprowadzić testy na nietolerancję czy nadwrażliwość pokarmową, a także zbadać florę bakteryjną naszych jelit i sprawdzić, czy to nie jest przyczyną złego trawienia i zaburzeń metabolizmu.

– Ważne, by wiedzieć, które pokarmy mogą wywoływać reakcję zapalną lub są traktowane przez nasz organizm jak intruz. Nawet najzdrowsza rzecz może nam nie służyć – zwraca uwagę dr Nowak.

Nie ma dwóch jednakowych pacjentów, tak samo nie ma jednej diety dla wszystkich. Ważny jest nie tylko jej skład, ale też to, jak rozplanowane są posiłki, ile ich jest w ciągu dnia, z czego się składają rano, a z czego wieczorem. Dla wielu największym wyzwaniem jest eliminacja cukru. Smak zmienia się jednak bardzo szybko i w dość krótkim czasie przestajemy odczuwać potrzebę słodzenia kawy czy herbaty. Podstawą zdrowego odżywiana jest także odstawienie słodkich napojów, które narażają trzustkę na zwiększoną pracę. Zawarty w nich cukier bardzo szybko dostaje się do krwi, rośnie poziom insuliny, później glukozy i „złego cholesterolu”. W dotychczasowej, uznawanej na całym świecie, piramidzie żywieniowej u podstaw mieliśmy węglowodany. Dziś jest to ruch i warzywa. Dorosły człowiek powinien zjadać 700 gr warzyw i owoców dziennie. To dużo – zwłaszcza, że chodzi głównie o jarzyny, słodkie owoce powinny być dodatkiem.

A co z tymi, którzy na wysiłek fizyczny nie chcą lub nie mogą sobie pozwolić? – Wyznaję zasadę niewielkich zmian, małych kroków i zalecam swoim pacjentom, aby chodzili na spacery, a podczas oglądania telewizji… wsiedli na rower stacjonarny lub maszerowali w miejscu – przyznaje dr Nowak.

A czy Twoja dieta jest prawidłowa?

dr Katarzyna Nowak, dyrektor ds. medycznych w Centrum Medycznym Omega

Centrum Medycyny Żywienia
Galeria Echo w Kielcach (poziom 2+)
ul. Świętokrzyska 20, tel. (41) 366 31 21
kom. 882 013 880, 602 619 161
www.cmz-kielce.pl

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close