Zabezpieczenie antyspamowe *


Zabezpieczenie antyspamowe *


Zaczęli skromnie, od sklepu dla tych, którzy kochają robić domowe wyroby. Po czterech latach to już nie tylko najlepiej zaopatrzony w przyprawy punkt sprzedaży w Kielcach, ale jedyne w województwie świętokrzyskim studio kulinarne, gdzie można doskonalić swoje kucharskie umiejętności. O historię i sukcesy Domowej Spiżarni pytamy właścicieli, Karolinę i Patryka Zawieruchów oraz Małgorzatę Woźnicką, współwłaścicielkę studia kulinarnego.

Domowa Spiżarnia to sklep i studio kulinarne. Co łączy te obie działalności?

Karolina Zawierucha: Pomysł i idea. Chcemy poszerzać wiedzę na temat domowych wyrobów, świadomego żywienia, pokazać, że każdy może samodzielnie przygotować wędliny, zrobić ser, upiec chleb czy uwarzyć domowe piwo i przygotować potrawy z różnych stron świata. Sklep łączy pasjonatów domowych wyrobów, natomiast studio – osoby, które lubią dobrze zjeść, a przy tym spędzić świetnie wolny czas.

To jak zaczęliście?

Karolina: Miejsce dla miłośników domowych wyrobów, nasz świat przypraw, przygotowaliśmy z mężem 4 lata temu, gdy moi rodzice przenieśli swoją prężnie działającą firmę do większego budynku. Najpierw tylko sprzedawaliśmy wszystko to, o co trudno w innych sklepach: przyprawy z różnych zakątków świata, a także urządzenia, akcesoria i półprodukty do samodzielnego przygotowania wędlin czy pieczenia chleba. Wkrótce okazało się, że chcemy zwiększyć potencjał tego miejsca i spełnić swoje marzenia, rozwijając się. Dlatego stworzyliśmy coś, czego w Kielcach jeszcze nie było! Zaczęło się bardzo niewinnie, chcieliśmy otworzyć lokal, w którym mieliśmy uczyć, jak zrobić domową kiełbasę. Pomysł rozrósł się do większych rozmiarów i tak… spełniło się nasze marzenie o wspaniałym i jedynym w Kielcach studiu kulinarnym.

Co kupimy w Domowej Spiżarni?

Patryk Zawierucha: Myślę, że prowadzimy najlepiej zaopatrzony sklep w mieście z takim asortymentem. Specjalizujemy się w produktach do domowego wyrobu. Zależało nam, aby osoba której pasją jest wyrób domowych wędlin, alkoholi czy sera, znalazła u nas wszystkie sprzęty, akcesoria i półprodukty. Na naszych półkach znajdziesz drożdże gorzelnicze, destylatory, siatki wędliniarskie, mieszanki do chleba, podpuszczkę, słoiki – i wiele, wiele innych produktów. Mamy też swoją markę przypraw, która jest dla nas bardzo ważna. Sprowadzamy przyprawy z całego świata, również takie, które ciężko dostać w innych sklepach. Na dodatek służymy pomocą i doradztwem, więc to doskonałe miejsce także dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wyrobami.

Karolina: Warto dodać, że nasze przyprawy pakujemy samodzielnie, by nie straciły swojej świeżości, aromatu i koloru. Wprowadziliśmy także zestawy prezentowe, oraz kosze przyprawowe. Dlatego zapraszamy wszystkich, którzy szukają oryginalnych podarunków na święta. Myślę, że nasze zestawy: małego piwowara, serowara, do wędzenia czy właśnie kosz przyprawowy przypadną do gustu obdarowanym. Wszystkie są pięknie spakowane, w środku są także nasze przepisy i receptury. Czasami przepis to za mało, lepiej przećwiczyć gotowanie na warsztatach w studiu kulinarnym.

Małgorzata Woźnicka: Czasami dobra książka z recepturami nie wystarczy, dlatego wpadliśmy na pomysł, żeby stworzyć w studiu cykl warsztatów Domowa Spiżarnia, gdzie uczymy jak zrobić dobre piwo, wino, ser, a nawet wędliny. Tak zaczęliśmy, ale teraz uczymy także, jak przygotować potrawy z różnych stron świata, np. kuchni tajskiej, włoskiej, czy japońskie sushi. Studio to miejsce, gdzie łączymy świetną zabawę z nauką gotowania. Dbamy o jakość składników, atmosferę, uczą u nas szefowie kuchni z najlepszych restauracji, blogerzy, a także ludzie ze świata telewizji. Organizujemy warsztaty indywidualne, imprezy integracyjne i bardzo popularne warsztaty rodzinne: dla dzieci od lat 4 i ich rodziców. Nazwaliśmy je Rodzinny Galimatias. Uważamy, że czas spędzony przy gotowaniu bardzo zbliża i przez to dobrze służy rodzinnym więziom. Nie tylko rodzinnym. Przygotowujecie także imprezy integracyjne?

Karolina: Rzeczywiście, takiej formy rozrywki nie było wcześniej w Kielcach, a szkoda, bo przecież nic tak nie łączy jak dobre jedzenie! U nas wszyscy czują się swobodnie, a – jak wiemy od naszych zleceniodawców – relacje pomiędzy pracownikami dzięki wspólnemu gotowaniu się bardzo zacieśniają. Na dodatek każda impreza jest niepowtarzalna, przygotowana, specjalnie dla konkretnej firmy. I zawsze udaje nam się zaskoczyć uczestników. Teraz w okresie Świąt, organizujemy wigilie firmowe, to jest świetna alternatywa dla innych już bardzo dobrze znanych form rozrywki.

Gotować można także na… urodzinkach

Karolina: Tak, jest to niesamowite doświadczenie dla solenizantów i ich gości. Świetna atmosfera, pyszne jedzenie, które dzieciaki same sobie przygotowują, z wielką werwą i radością. Te uśmiechnięte buzie oznaczają tylko jedno – najlepsze urodziny. Dzieciaki mogą poczuć się jak w „Masterchefie”, dostają fartuszki i czapki kucharskie i zaczynają gotować!

Dziękuję za rozmowę.


Sklep i Studio Kulinarne
Domowa Spiżarnia
Kielce, ul. Okrzei 5
www.domowaspizarnia.pl


 

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close